dinsdag 16 juni 2009

Bezoek aan de kleuter- en basisschool “St-Patricks” in Nkozi

Met de verkoopactiviteiten van paaseieren, loten en andermans rommel, net voor ons vertrek uit Nederland, hebben we bijna 2500€ bijeengebracht. Dit bedrag werd volledig overgemaakt aan “Kids for Uganda”. Deze organisatie bouwt een school in Nkozi (Oeganda). Wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt, om een bezoek te brengen.

We werden vriendelijk ontvangen door Mr. Lawrence op de Martrys University of Uganda. Hij is de “beheerder” voor het St-Patricks schoolproject. Hij zorgt er oa. voor dat alle middelen goed terecht komen en de bouw in goede banen wordt geleid. Na een interessante rondleiding op de universiteit zelf, bezochten we samen met hem en Brother Herman (directeur) de St-Patrick School.

De basisschool telt momenteel 7 klassen en dit jaar zal de eerste lichting leerlingen de school verlaten. De klassen bestaan uit max. 50 lln/klas, daar het in het staatsonderwijs normaal is om 100 lln/klas aan te treffen. Er zijn 5 klaslokalen gerealiseerd, maar voor de 6de en 7de klas wordt, door plaatsgebrek, momenteel het administratie gebouw gebruikt. De plannen om een eetzaal, met bovenliggende klaslokalen te bouwen waren goedgekeurd en de bouwmaterialen voor dit gebouw lagen te wachten op het terrein. De regencollectoren zijn bijna overal geïnstalleerd of liggen klaar om geïnstalleerd te worden, en 4 lerarenhuisjes zijn zo goed als klaar om in gebruik te worden genomen.

Voor de nabije toekomst heeft men de volgende plannen:
- De bouw van de eetzaal met extra klaslokalen
- Salaris verhogen van de leraren (Zij krijgen op dit moment minder betaald dan op een staatschool, terwijl ze langere dagen moeten maken. Om goede leerkrachten te behouden is dit dus noodzakelijk)
- Er wordt gekeken naar een alternatief voor de erg dure elektriciteit (misschien zonnepanelen?)
- Operationeel maken van de lerarenhuisjes
- Zelf kweken van cassave en aardappelen om de kosten van de maaltijden te drukken

Een van de initiële doelen van de school is om onderwijs aan weeskinderen en ex-kindsoldaten te bieden. Op dit moment is de school daar nog niet klaar voor. Er staat wel een gebouw waar momenteel een aantal kinderen ‘inwonen’, omdat zij te ver van de school wonen. Pas als de school volledig operationeel is en de extra zorg kan bieden, noodzakelijk voor deze doelgroepen, zal men actief deze kinderen aantrekken.

Er is dus al heel veel werk verzet, maar er is nog een lange moeilijke weg te gaan. We zijn blij gezien te hebben dat het geld goed besteed wordt. Geen onnodige bestedingen, zoals we helaas wel al veel zijn tegengekomen in Afrika.

We wensen iedereen veel succes en zullen de ontwikkelingen blijven volgen op http://www.uganda.be/!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Tom is blij dat hij al die paaseitjes niet voor niks heeft gegeten.

Gr Tom

Chantal zei

alsof DAT zo een opgave voor hem was ;-)