maandag 29 juni 2009

Op vakantie in Rwanda...Rwanda??? Daar is het toch oorlog?

De meeste mensen associeren Rwanda met oorlog en natuurlijk de genocide op de Tutsi's in 1994. Zeg je vakantie, denken de meesten toch niet direct aan Rwanda als bestemmig. Dat is toch de ervaring die wij inmiddels hebben als we zeiden dat we naar rwanda zouden gaan. We kunnen al die mensen gerust stellen nu we hier al een paar weken zijn. Wat een prachtig land!

Rwanda is heel anders dan de andere oost afrikaanse landen. Om te beginnen rijden ze hier rechts (das wel weer fijn voor ons!) en kom je in Kenia, Uganda, en Tanzania met engels overal..is hier Frans toch beter gekend. Overal worden we vriendelijk ontvangen en kinderen die de hele dag 'goodmorning, teacher' zeggen. Ook als het 's middags is. (Sinds een paar jaar wordt er hier ook engels op school geleerd, dus kleine kinderen spreken een paar woordjes engels).

De wegen zijn (op een paar gatenkaasstukken na) is goede staat, op een terrasje werd een verkoper door de politie vriendelijk weggestuurd, een matatu (minibusje/taxi) ging spontaan 40 km/uur rijden in bebouwde kom en (nu denken jullie vast dat ik overdrijf) er werd in Kigali gewoon voor een zebrapad voor ons gestopt! Echt waar!

Verder zijn sinds 2005 plastic zakjes verboden en neemt iedereen dus gewoon een boodschappentas mee naar de (super)markt, en anders betaal je voor een papieren zak. Je ziet hier dus ook geen plastic zakjes op straat of in de bomen hangen zoals vaak....En wat ons ook opviel....er zijn reddingsvesten! Zelfs voor een kleine oversteek in een houten kano! Ook de brommertaxis dragen allemaal keurig een helm, en hebben er zelfs eentje voor hun passagier bij. Ook een fluorhesje blijkt erbij te horen waar keurig op staat op welke rotonde of hoek hij mag/hoort te staan! Amai!

Het lijkt hier verdorie wel geregeld! In een heel korte tijd krijgt Rwanda veel voor elkaar wat in omringende landen maar niet lijkt te lukken.

Geen opmerkingen: