zondag 3 februari 2008

Waarom Kids for Uganda


Eenmaal besloten een jaartje erop uit te trekken, kwam Chantal met het idee om ons gedurende dit jaar eveneens nuttig te maken. Een nieuwe samenwerking to stand brengen, materiaal verzamelen en brengen, een nieuw project starten, geld inzamelen, een stichting opzetten…alles leek in eerste instantie mogelijk en interessant. We kunnen goed dromen en zijn soms wat idealistisch maar op dit gebied ook realistisch genoeg te weten dat onze bijdrage niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat zal zijn. We besloten te gaan kijken naar bestaande projecten en geld in te zamelen voor een project waar we 100% achter kunnen staan.

Goede doelen zijn er genoeg te vinden dus eerst maar eens zelf nadenken wat wij belangrijk vinden. Eerst en vooral op welk gebied? Voedsel, gezondheidszorg, malariapreventie, watervoorziening, minikrediet verlening, onderwijs, straatkinderen opvang, drugspreventie, verslavingszorg, creëren van werkgelegenheid, milieubescherming, landbouw organisatie, weeskinderen opvang en ga zo maar door. Voor Wim ging de voorkeur meteen uit naar het onderwijs, en Chantal had via haar werk een link met de problematiek rond (ex)kindsoldaten.

Nu het werkveld gekozen was, konden we al iets gerichter gaan zoeken. Wat wij erg belangrijk vinden is de duurzaamheid van een project. Iedereen kent het Chinese gezegde wel: “Als je een man een vis geeft, zal hij 1 dag geen honger hebben. Geef hem beter een hengel en leer hem vissen, zodat hij zijn hele leven te eten heeft.”

Uiteraard weten we vooraf totaal niet hoe onze acties zullen gaan lopen en hoeveel we bij elkaar kunnen halen. Misschien gaat het om €20, -, maar misschien wel €2000, - !

Natuurlijk willen we precies weten waar het bedrag uiteindelijk aan besteed zal worden. Volledige transparantie dus! Wij willen de zekerheid dat iedere euro aan het project ten goede komt, en niet aan administratiekosten, salarissen of reclamemateriaal. En wij hebben het gevoel, dat bij een kleine organisatie dit makkelijker te garanderen is dan bij een grote NGO.

Na wat zoeken kwamen we uit bij “Kids for Uganda”. Deze organisatie is een school aan het bouwen, waar uiteindelijk 380 leerlingen kwaliteitsonderwijs kunnen volgen. Er wordt ook een internaat aan verbonden waar 200 kinderen kunnen worden opgevangen. Er zullen een aantal plaatsen gereserveerd blijven voor wezen en ex-kindsoldaten, zodat die hun recht op onderwijs kunnen krijgen. Via de website konden we al veel informatie vinden, maar wilden toch eerst eens kennismaken en meer horen over dit project. Na contact opgenomen te hebben met de organisatie, volgde een afspraak met Jan Hernalsteen (secretaris).

Van Jan kregen we een duidelijk beeld van de werkwijze van de organisatie en hoe het project vordert. Een aantal punten vonden we heel positief:

- Het project is zo opgebouwd dat de lokale bevolking in het project wordt geïntegreerd. De grondstoffen worden allemaal lokaal aangekocht. Ook de arbeiders, die aan de bouw van de school werken, komen uit de lokale gemeenschap. Een aantal arbeiders is er zelfs in geslaagd om te sparen zodat zij nu ook een eigen stenen huisje hebben.
- Staat de kwaliteit van het onderwijs erg hoog in het vaandel. Zo worden er ook de zogenaamde ‘lerarenhuisjes’ gebouwd. Om goede leerkrachten aan te trekken moet er vaak verder gezocht worden dan de directe omgeving. Huisvesting voor deze leraren is daarom noodzakelijk.
- Kregen we volledige inzicht in de financiën en inspraak in waar het geld dat we zouden kunnen ophalen aan besteed gaat worden.
- Wordt er jaarlijks een ‘werkvakantie’ georganiseerd voor jongeren die vrijwillig meebouwen aan de school. Ook hierbij wordt vanuit de organisatie geen ticket of verzekering betaald, ook niet voor de begeleiding. Iedereen doet dit werk uit eigen overtuiging en op eigen kosten.
- Kunnen we de school zelf bezoeken tijdens onze reis door oost Afrika.

Jan heeft ons weten te overtuigen om voor “Kids for Uganda’ te kiezen. Wij hopen op jullie steun te mogen rekenen voor onze acties! Wij zullen erop toezien dat iedere euro ten goede komt aan de verdere bouw van deze school. Op deze manier kunnen we veel kinderen een beter toekomstperspectief geven!

Voor diegenen die meer informatie over deze organisatie wenst, verwijzen we graag naar hun website: http://www.uganda.be/

Alvast bedankt voor de interesse en steun !!!

1 opmerking:

Nore's Space zei

hopelijk wordt de eikes verkoop een groot succes en kunnen jullie een flink bedrag aan de organisatie overmaken succes ma